Gepubliceerd 2021-08-06
Een goede verzorging kan de levensduur van je schoenen aanzienlijk verlengen en ervoor zorgen dat ze er veel langer als nieuw blijven uitzien. Daarom bevat deze gids algemeen advies over hoe je goed voor je schoenen moet zorgen en gidsen voor de verzorging van schoenen van verschillende materialen op de lange termijn.
Ongeacht het materiaal van je schoenen, moet je een schoenspanner plaatsen voordat je begint met je schoenverzorgingsroutine. Een schoenspanner drukt vouwen uit die het anders moeilijk zouden maken om de schoenverzorgingsproducten gelijkmatig aan te brengen en zorgt ook voor een stabieler oppervlak. Veters moeten ook worden verwijderd voordat je ze schoonmaakt, omdat ze gemakkelijk in de weg kunnen zitten.
Nadat je dit hebt gedaan, gebruik je een borstel om stof en ander vuil van je schoenen te verwijderen. Dit verwijdert los vuil dat anders het leer zou kunnen beschadigen of de schoenverzorgingsproducten zou kunnen belemmeren om voldoende in het leer te dringen.
Welke uitrusting je nodig hebt, hangt grotendeels af van de schoenen die je hebt. De uitrusting die je voor elke etappe nodig hebt, staat in de volgende secties. Een belangrijk punt om te onthouden bij het kopen van schoenborstels is dat je dezelfde borstel niet moet hergebruiken voor meerdere verzorgingsproducten. In het bijzonder moet je ervoor zorgen dat je een aparte applicatorborstel gebruikt voor elke crème en wax die je van plan bent te gebruiken, om te voorkomen dat kleuren mengen of dat twee producten elkaar opheffen doordat ze op de borstel worden gemengd. Polijstkwasten kunnen flexibeler worden gebruikt - vaak is het voldoende om er een te hebben voor zowel lichtbruin, donkerbruin als zwart polijstmiddel. Hetzelfde principe geldt voor suède penselen, waar je een paar verschillende penselen nodig hebt voor lichtere en donkerdere kleuren. Het is over het algemeen een goed idee om een oude handdoek of een schort over je knie te leggen als je je schoenen verzorgt, omdat het plakkerig kan worden.
Plaats voordat je begint een schoenspanner en gebruik een borstel om stof en vuil te verwijderen. Als je dit gedaan hebt, is het tijd om met de schoenverzorging te beginnen. Als algemene regel geldt dat schoenen na ongeveer tien keer gebruik verzorging nodig hebben om ze er op hun best uit te laten zien en aan te laten voelen. Daarnaast kan het ook een goed idee zijn om elke vijfde of zesde keer dat je je schoenen poetst een leerreiniger zoals Saphir Renovateur te gebruiken.,
Er zijn ook ongepigmenteerde schoencrèmes verkrijgbaar, maar deze moeten met voorzichtigheid worden gebruikt omdat herhaald gebruik je schoenen een minder aantrekkelijke grijze tint kan geven.
Zodra je de crème hebt aangebracht, kun je beginnen met verdelen met de applicatorborstel, zodat er een gelijkmatige laag over de hele schoen ontstaat. Vermijd cirkelvormige bewegingen en volg in plaats daarvan een acht, omdat dit het makkelijkst is voor het leer. Laat de crème 2-5 minuten inwerken voordat je de schoenen zachtjes borstelt met een paardenharen borstel. Als de schoenen er gepolijst uit beginnen te zien, kun je de druk iets opvoeren om ze nog meer te laten glanzen. Vermijd herhaaldelijk borstelen op dezelfde plek, omdat te hard borstelen wrijvingsschade en donkere plekken op het leer kan veroorzaken.
Als je klaar bent, moet de borstel droog aanvoelen, mits je niet te veel crème hebt gebruikt. Als je je schoenen nog meer glans wilt geven, kun je ze behandelen met een wax, die we in het volgende gedeelte beschrijven.
Om je schoenen dat beetje meer glans te geven na het gebruik van schoencrème, raden we aan om ze te poetsen met een was crème zoals Pâte de Luxe van Saphir. Omdat wax vooral wordt gebruikt om te poetsen, biedt het niet veel in de verzorging van leer. Hiervoor is een schoencrème zoals Crème Pommadier 1925 een betere optie.
Begin met het aanbrengen van een dunne laag was op het leer. Wanneer het poetsmiddel begint te werken, zul je merken dat je schoen er een beetje grijzig uitziet. Laat de wax minstens vijf minuten inwerken, soms kan het zelfs een nacht blijven zitten. Borstel de schoen voorzichtig, bij voorkeur met een geitenharen borstel omdat dit de beste glans geeft. Je kunt ook een nylon sok- of paardenharen borstel gebruiken, maar die geeft niet helemaal dezelfde gepolijste look.
Je kunt zelfs was gebruiken om de zijkanten van de zool extra te laten glanzen.Het is een wijdverbreid misverstand dat suède moeilijker te onderhouden is dan andere materialen. In feite zijn suède en nubuck de gemakkelijkste materialen om te onderhouden. Over het algemeen hoef je een paar suède of nubuck schoenen maar één keer per maand te behandelen met een suède beschermingsspray. Dit kan worden aangevuld met een meer grondige reiniging eenmaal per jaar of zelfs minder, afhankelijk van het model. We raden aan om je suède schoenen schoon te maken en ze daarna waterdicht te maken met een renovateur spray.
Het onderhoud van stoffen schoenen is grotendeels gelijk aan dat van suède. Ze kunnen worden gereinigd met een product als Omni'Nettoyant van Saphir en daarna waterdicht worden gemaakt met een neutrale (ongepigmenteerde) Renovateur spray. Voor gedetailleerde instructies zie het bovenstaande gedeelte over het onderhoud van suède en nubuck.
Lakleer mag niet worden behandeld met een spray, omdat het productieproces zelf een coating gebruikt die beschadigd kan raken als er nog meer lagen worden aangebracht. In plaats daarvan moeten ze worden gereinigd met een doek bevochtigd met lauw water voordat ze met een katoenen doek worden opgepoetst tot ze glanzen.
Indien gewenst kan er wax worden aangebracht op de zijkanten van de zool voor wat extra glans.
Cordovan paardenleer heeft zelden enige vorm van reiniging of behandeling nodig omdat het materiaal al vol zit met natuurlijke vetten van het productieproces zelf.
Als het leer dof begint te worden, gebruik dan een hertenbot om het weer te laten glanzenIn tegenstelling tot dierlijk leer is synthetisch leer geen levende stof en daarom hebben schoenen van deze synthetische materialen meestal niet zoveel onderhoud nodig als andere modellen en kunnen ze de meeste schoencrèmes niet absorberen. Er zijn echter nog een paar dingen die je kunt doen om het uiterlijk bij te werken.
Begin met het afborstelen van ingedroogd vuil voordat je ze afneemt met een vochtige doek. Daarna kun je ze behandelen met een waterafstotende spray (zie "Verzorging voor suède en nubuck" hierboven) of een beetje extra glans geven door wax aan te brengen (zie "Verzorging voor leer").
Een neutrale schoencrème is een geweldige manier om leren zolen een beetje TLC (Tender Love and Care) te geven, omdat het een extra laag waterdichtheid geeft - vooral gunstig omdat de zool het deel is dat aan het meeste vocht wordt blootgesteld.
Als de zolen en/of hakken van je schoenen er versleten uitzien of versleten aanvoelen, kan het een goed idee zijn om ze naar een schoenmaker te brengen voor een nieuwe zool of hak. Dit kan jaren toevoegen aan de levensduur van je schoenen.
Zoutvlekken zijn een terugkerend probleem tijdens de wintermaanden, vooral voor degenen onder ons die noordelijker wonen. Een proactieve aanpak is de beste manier om ervoor te zorgen dat het zout je schoenen niet beschadigt: Nadat je over zout en smeltwater hebt gelopen, veeg je je schoenen af met een vochtige doek zodra je thuiskomt. Zo verwijder je het meeste zout voordat het in het leer trekt. Helaas zijn zoutvlekken die in het leer zijn getrokken extreem moeilijk, en soms zelfs onmogelijk, te verwijderen, dus je moet proberen ze zo snel mogelijk schoon te maken.
Dat gezegd hebbende, een methode om bestaande zoutvlekken te verwijderen die in veel gevallen goede resultaten kan opleveren, is om de plek te schrobben met een schuursponsje gedoopt in citroenwater.+46 (0)10-707 95 80
Ma-vr 08:00-17:00 CET/CEST. Internationale tarieven zijn van toepassing. Neem contact op met uw provider voordat u belt of neem contact met ons op via e-mail op het onderstaande adres.
[email protected]
We streven ernaar u e-mail binnen één werkdag te beantwoorden.
Contactgegevens voor specifieke afdelingen vindt u hier..
Antwoorden op de meest gestelde vragen vind u hier..